Indukcja
johny: Witam, mam problem z następującymi zadaniami. Bardzo prosiłbym o pomoc. Chodzi o indukcję.
1. Wykaż, że liczba 22n ma na końcu w zapisie dziesiętnym cyfrę 6.
2. 1/√1 + 1/√2 + ... + 1/√n > √n
14 lis 11:25
wredulus_pospolitus:
1)
krok 1
n=0
220 = 21 = 2 bzduuura
n=1
221 = 22 = 4 bzduuura
n=2
222 = 24 = 16 ok
krok 2
n=k
22k ma w zapisie dziesiętnym na końcu cyfrę 6
krok 3
n=k+1
22k+1 = 22*2k = (22k)2 = ('coś co ma w zapisie na końcu 6)2
62 = 36 −> 6 nadal na końcu w zapisie dziesiętnym
prawda dla n≥2
14 lis 11:43
PW: 1. Prawdziwe dla n=2:
222 = 16
Zakładamy prawdziwość dla n=k:
22kma ostatnią cyfrę 6.
Teza indukcyjna: twierdzenie jest prawdziwe dla n=k+1:
22k+1 ma ostatnią cyfrę 6.
Dowód. 22k+1 = 22k•2 = (22k)2 jest kwadratem liczby kończącej się cyfrą 6 (w tym
miejscu stosujemy założenie indukcyjne), a więc też kończy się cyfrą 6.
Zastosowanie zasady indukcji kończy dowód.
14 lis 11:44
johny: Wielkie dzięki za pomoc, ale nadal nie mam pomysłu jak poprawnie zapisać to drugie zadanie z
pierwiastkami.
14 lis 12:30
PW: Czego "nie umiesz poprawnie zapisać"? Napisz, co już wiesz − sprawdzenie dla początkowej n0,
założenie indukcyjne, tezę indukcyjną. Dopiero w dowodzie mogą się pojawić wątpliwości.
14 lis 14:04
johny: Wyszło mi, że to prawda dla n≥2. Mam coś takiego i nie wiem jak dalej to zrobić.
1/√1 + 1/√2 + ... + 1/√k + 1/√k+1 > √k + 1/√k+1
14 lis 14:14
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
√k + |
| ?>? √k+1 /*√k+1 |
| | √k+1 | |
√k*
√k+1 + 1 ?>? k+1
√k*
√k+1 >
√k*
√k = k
c.n.w.
14 lis 14:21
wredulus_pospolitus:
albo jak wolisz to w ciągu
| | 1 | | √k*√k+1 + 1 | | √k*√k + 1 | |
√k + |
| = |
| > |
| = |
| | √k+1 | | √k+1 | | √k+1 | |
c.n.w.
14 lis 14:22
johny: Dziękuję
14 lis 15:03