matematykaszkolna.pl
wyznacznie asymptot marianihela: Wyznacz asymptoty: − sprawdzenie
 x 2 
y=

+

2 x 
no to jak dla mnie asymptota x = 0 i a y nie ma..nie wiem czy dobrze rozumiem ale ja to robie tak ze x to z dziedziny biore, a y z grnicy tak ze
 x2 +4 
lim(

) i granica wychodzi czyli brak asymtpoty? czy robi sie to inaczej prosze o
 2x 
wskazowki
14 lis 10:57
wredulus_pospolitus: a ukośna
14 lis 11:05
marianihela: mozesz mi wytlumaczyc..jak sie wyznacza asymptoty pionowe i ukosne, no bo poziome to sie biora z dziedziny x , czy tam rozne od zera itd...a walsnie nie wiem jak pionowe i ukosne, czy trzeba liczyc pochodna czy cos no nie mam pojecia
14 lis 11:09
wredulus_pospolitus: pionowa −−− sprawdzasz 'dziury' w dziedzinie i liczysz granicę dla x−> 'do tego dziury' jeżeli chociaż z jednej strony granica jest niewłaściwa (+/−) to masz tam asymptotę pozioma −−− sprawdzasz granice w +/− (jeżeli wychodzi liczba to masz tam taką własnie asymptotę poziomą) ukośna −−− (szczególnym jej przypadkiem jest właśnie pozioma ... ale że łatwiej poziomą się liczy ... od niej przeważnie się zaczyna)
 f(x) 
liczysz granicę w +/− wyrażenia

jeżeli wyjdzie liczba ... to oznaczasz ją jako
 x 
współczynnik kierunkowy 'a' (jeżeli niewłaściwa −> brak ukośnej dla + czy tam −) następnie liczysz granicę z ( f(x) −ax ), gdzie 'a' podstawiasz z wyniku poprzedniej granicy ... jeżeli wyjdzie liczba, to ją oznaczasz jako 'b' (a jeżeli nie to brak ukośnej) wzór asymptoty ukośnej wtedy to y=ax+b
14 lis 11:14
marianihela: nie bardzo rozumiem... x−> do tego dziury? x dażacy w tym przypadku do 0?
14 lis 12:07