równianie wykładnicze
Klaudia: Bardzo proszę o pomoc, bo nie potrafię sobie z tym w żaden sposób poradzić :<
5* 25span style="font−family:times; margin−left:1px; margin−right:1px">1x +3* 10span
style="font−family:times; margin−left:1px; margin−right:1px">1x = 2* 4span
style="font−family:times; margin−left:1px; margin−right:1px">1x
14 lis 10:41
Klaudia: 5 * 251/x + 3 * 101/x = 2 * 41/x
14 lis 10:42
ICSP: 5 * 51/x + 3* 101/x = 2 * 41/x ?
14 lis 10:49
ICSP: a nie
5 * 25
1/x + 3 * 10
1/x = 2 * 4
1/x
5 * 25
t + 3 * 10
t = 2 * 4
t // : 25
t
| | 2 | | 2 | | 2 | |
5 + 3 * ( |
| )t = 2 * ( |
| )2t , u = ( |
| )t |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
2u
2 − 3u − 5 = 0
u
1 = −1 sprzeczne
| | 5 | |
u2 = |
| ⇒ t = −1 ⇒ x = −1 |
| | 2 | |
Odp x = −1
14 lis 11:01
Klaudia: Tak, tak, masz rację. Bardzo dziękuję za pomoc
14 lis 11:11