Znajdz jedno rozwiazanie szczegolne w ukladzie rownan liniowych
Misiu93: Hej, mam problem z zadaniem, ktorego tresc brzmi nastepujaco:
Rozwiąż układ równań metodą eliminacji Gaussa i znajdź jedno rozwiązanie szczególne:
5x1 + 3x2 + 5x3 + 12x4 = 10
2x1 + 2x2 + 3x3 + 5x4 = 4
x1 + 7x2 + 9x3 + 4x4 = 2
O ile pierwszą część zadania potrafię zrobić (eliminować Gaussem), to nie mam pojęcia jak
znaleźć jedno rozwiązanie szczególne. Mam do zrobienia dużo takich zadań, a dobrze byłoby mieć
chociaż jedno, które posłużyło by jako wzór:< Po wyeliminowaniu Gaussem nie wiem jak to
zadanie dalej ugryźć... Pomocy!
14 lis 10:20
wredulus_pospolitus:
jakie Ci rozwiązanie wyszło ?
to za 'parametr' podstaw jakąś liczbę (np. 0) i już masz rozwiązanie szczególne
14 lis 11:16
Misiu93: Czyli np za x4 mogę podstawić 0 i liczyć układ trzech równań z trzema niewiadomymi?
14 lis 12:01