trygonometria
aniiiiiiiii: hej mam do rzowiązania takie zadanie:
| | π | | 2π | |
rozwiązać równanie: sin(5x+ |
| )=cos(−4x+ |
| ) |
| | 4 | | 3 | |
z czego mam tutaj skorzystać? Proszę o pomoc/podpowiedź z góry dzięki
14 lis 09:53
wredulus_pospolitus:
sin α = cos (jakiego kąta)
wtedy 'opuszczasz' cosinusy (pamiętając o 'cyklu') i rozwiązujesz
14 lis 11:20
aniiiiiiiii:
| | π | | π | | π | | 3π | |
sin(5x+ |
| )=cos( |
| −5x− |
| )=cos( |
| −5x) |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
| | 3π | | π | |
patrząc na ten sam cos( |
| )=cos(135)=cos(180−45)=cos(−45)=cos(45)= |
| |
| | 4 | | 4 | |
czyli mam
| | 3π | | 2π | |
cos( |
| −5x)=cos(−4x+ |
| ) |
| | 4 | | 3 | |
no i stoje w takim punkcie opuszczam cosinusy pamietajac o cyklu? wiem ze cos jest f−cja
okresowa o okresie 2π aleee to mi w niczym nie pomaga
14 lis 12:18