pomocy
zosia: Poniżej przedstawione są dwa sposoby naszkicowania wykresu funkcji
| | 1 | | 1 | |
g(x) = |
| + 3, na podstawie wykresu funkcji f(x) = |
| . |
| | 2−x | | x | |
I sposób:
y = f(x)→(SOx) y = f1(x)→[2,3] y = g(x).
II sposób:
y = f(x) →[−2,0] y = f1(x) →SOy y = f2(x)→[0,3] y = g(x).
Który z tych sposobów jest poprawny? Uzasadnij odpowiedź, przekształcając odpowiednio wzór
funkcji f.
14 lis 07:04
irena_1:
I.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| → (SOX) y=− |
| → ([2, 3]) y=− |
| +3= |
| +3=g(x) |
| | x | | x | | x−2 | | 2−x | |
II.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| → ([−2, 0]) y= |
| → (SOX) y=− |
| → ([0, 3]) y=− |
| +3≠g(x) |
| | x | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
14 lis 07:21
rr: W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj trójkąt ABC,gdzie A(−1,5),B(3,3),C(0,−2).
a) oblicz długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka C;
b) oblicz współrzędne punktu S− środka ciężkości trójkąta ABC.
c)narysuj trójkąt A1B1C1,ktory jest obrazem trojkata ABC w symetrii osiowej względem osi OX i
podaj współrzędne punktów A1,B1,C1
Na podstawie wykresu funkcji f opisanej wzorem f(x)=1/x naszkicuj wykres funkcji g,gdzie
g(x)=[1/x+2]−3,a następnie podaj dziedzinę,zbior wartosci funkcji g,oblicz jej miejsce
zerowe,odczytaj z dla
jakich argumentow funkcja g przyjmuje wartosci ujemne
[1/x+2]−3 to jest 1 podzielone przez x+2 i póżniej poza ułamkiem odjąc trzy pierwsze [trzy]
17 lis 18:20