trygonometria. wykres funkcji -2sinx.
Kamil: Narysuj wykres funkcji f(x)= |sinx| −sinx dla x∊<−2π;2π>, a następnie narysuj wykres funkcji
g(x)=f(|x|), dla tego samego przedziału.
wiem, że trzeba rozpatrzyć dwa przypadki.
1. f(x)=sinx−sinx=0 dla x≥0
2. f(x)=−sin−sinx=−2sinx dla x<0
no i teraz utknąłem. nie ogarniam jak narysować wykres −2sinx. Mógłby mi ktoś wyjaśnić? Z g(x)
sobie poradzę, to po prostu będą odpowiedzi dodatnie tylko czyli te po prawej stronie osiY,
lecz nie kapuje jedynie tego −2sinx. Jak to narysować?
14 lis 04:25
~r.: złe warunki:
1. f(x)=sinx−sinx=0 dla sinx≥0
2. f(x)=−sin−sinx=−2sinx dla sinx<0
teraz Ci coś innego wyjdzie
14 lis 04:35
~r.:

lepiej od razu graficznie:
(czarny): sin(x)
(czerwony): |sin(x)|
(zielony): |sin(x)| − sin(x)
14 lis 04:55
Kamil: Nie rozumiem tej metody graficznej, nic tu nie ogarniam
14 lis 04:57
~r.: rysujesz sinusa (w odpowiednim przedziale); moduł z sinusa wygląda tak jak sinus tylko "garby"
wszystkie ma do góry (bo moduł musi być >=0), różnica modułu i sinusa − tam gdzie " garby "
się pokrywają (a więc funkcje mają takie same wartości) wychodzi 0 czyli wykresem jest
"krecha" na osi OX, tam gdzie się nie pokrywają wychodzi 2sin(x)
(sin(x)−(−sin(x))=sin(x)+sin(x), długi "garb))
14 lis 05:07