prawdopodobieństwo
Tweety: Ze zbioru A={1,2,3,...,116} losujemy dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że suma
wylosowanych liczb jest podzielna przez 3.
wiem ze sa 3 rodzaje liczb 3k, 3k+1 , 3k+2.
Żeby suma była podzielna przez 3 to losuje albo 3k+3k albo 3k+1 + 3k+2 = 2(2k+1)
Problem mam taki, że nie wiem ile jest w tym zbiorze liczb każdej postaci.
Wymyśliłam, że skoro 116 / 3 = 3823
to z tego wynika, że jest 38 lisb 3k i po 39 3k+1 i 3k+2 ale nie wiem czy to jest dobrze
proszę o szybką pomoc
14 lis 01:32
irena_1:
Dobrze.
w tym zbiorze jest 38 liczb podzielnych przez 3, 39 liczb dających w dzieleniu przez 3 resztę
równą 1 i 39 liczb dających resztę 2.
Żeby suma dwóch liczb była podzielna przez 3 losujemy:
− dwie liczby podzielne przez 3
− jedną z resztą 1 i jedna z resztą 2.
14 lis 06:50
Tweety: dziękuje
15 lis 00:12