symetralne trójkąta
VIKI: symetralne trójkąta
oblicz punkt przecięcia symetralnych boków trójkąta ABC
A(1,2) B(3,7) C(−1,3)
14 lis 01:12
Janek191:
S1 − środek odcinka AB
pr AB
prosta − symetralna odcinka AB ( prosta prostopadła do pr AB przechodząca przez S1)
S2 − środek odcinka BC
pr BC
prosta − symetralna odcinka BC
S − punkt wspólny symetralnych ( rozwiązać układ równań ).
14 lis 01:25
Janek191:
II sposób − wyznaczyć środek okręgu opisanego na ΔABC
Korzystamy z wzoru:
( x − a)2 + ( y − b)2 = r2
14 lis 01:35
bolo:

Wo0oW a nie można szybciej ?
d− środek ciężkości bo tym właśnie jest punkt przecięcia się symetralnych.. czyli
stosunek długości podzielonych odcinków 2:1
| | 2 | | 1 | | 1 | | 2 | | B+C | | A+B+C | |
czyli X |
| +Y |
| ⇒ A |
| + |
| * |
| 2 się skraca mamy |
| i tu |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
podstawiamy dane punktów i dzielimy przez 3 i mamy współrzędne punktu D − środka ciężkości−
przecięcia się środkowych
14 lis 01:47
VIKI: dzięki, ale 2 sposób jak go wyznaczyć ? s to środek cięzkości czyli a i b ale jak z resztą ?
14 lis 01:48
VIKI: w sensie s srodek okręgu ale jak dobrac x, y oraz r ?
14 lis 01:51
Jolanta: najpierw obliczasz wspólrzedne środków boków
boku AB
symetralna przechodzi przez punkt S(2;4,5)i jest prostopadła do boku AB
obliczasz wspólczynnik kierunkowy prostej na której lezy bok AB
| | yB−yA | | 7−2 | | 5 | |
a= |
| = |
| = |
| |
| | xB−xA | | 3−1 | | 2 | |
| | 2 | |
symetralna jest prostopadła do tej prostej czyli ma a=− |
| |
| | 5 | |
masz a ,wspólrzedne punktu korzystasz ze wzoru na prostą
y−y
1=a(x−x
1)
y=−U{2}[5}x+5,3
podobnie liczysz dla boku BC i AC
póżniej punkt przecięcia symetralnych liczysz z układu równń
14 lis 02:02
Janek191:
@Bolo
Środek ciężkości, to punkt przecięcia się środkowych trójkąta, a nie symetralnych.
Ten trójkąt nie jest równoboczny !
14 lis 07:46
Janek191:
II sposób:
A = ( 1; 2), B = ( 3; 7), C = ( − 1; 3)
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
zatem
1) ( 1 − a)
2 + ( 2 − b)
2 = r
2
2) ( 3 − a)
2 + ( 7 − b)
2 = r
2
3) ( − 1 − a)
2 + ( 3 − b)
2 = r
2
czyli
4) 1 −2a + a
2 + 4 − 4b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 − 2a − 4 b + 5 = r
2
5) 9 − 6a + a
2 + 49 − 14b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 − 6a − 14b + 58 = r
2
6) 1 + 2a +a
2 + 9 − 6b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 + 2a − 6b + 10 = r
2
Od 5 ) odejmujemy 4)
− 6 a + 2a − 14b + 4b + 53 = 0
Od 6) odejmujemy 4)
2a + 2a − 6b + 4b + 5 = 0
Mamy
− 4a − 10 b = − 53
4a − 2b = − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 12 b = − 58 / : (−12)
−−−−−−
więc
| | 2 | | 2 | |
4a = − 5 + 9 |
| = 4 |
| / : 4 |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−
| | 1 | | 5 | |
S = ( a; b) = ( 1 |
| ; 4 |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
======================
14 lis 08:08
Janek191:
II sposób:
A = ( 1; 2), B = ( 3; 7), C = ( − 1; 3)
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
zatem
1) ( 1 − a)
2 + ( 2 − b)
2 = r
2
2) ( 3 − a)
2 + ( 7 − b)
2 = r
2
3) ( − 1 − a)
2 + ( 3 − b)
2 = r
2
czyli
4) 1 −2a + a
2 + 4 − 4b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 − 2a − 4 b + 5 = r
2
5) 9 − 6a + a
2 + 49 − 14b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 − 6a − 14b + 58 = r
2
6) 1 + 2a +a
2 + 9 − 6b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 + 2a − 6b + 10 = r
2
Od 5 ) odejmujemy 4)
− 6 a + 2a − 14b + 4b + 53 = 0
Od 6) odejmujemy 4)
2a + 2a − 6b + 4b + 5 = 0
Mamy
− 4a − 10 b = − 53
4a − 2b = − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 12 b = − 58 / : (−12)
−−−−−−
więc
| | 2 | | 2 | |
4a = − 5 + 9 |
| = 4 |
| / : 4 |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−
| | 1 | | 5 | |
S = ( a; b) = ( 1 |
| ; 4 |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
======================
14 lis 08:08
Janek191:
II sposób:
A = ( 1; 2), B = ( 3; 7), C = ( − 1; 3)
( x − a)
2 + ( y − b)
2 = r
2
zatem
1) ( 1 − a)
2 + ( 2 − b)
2 = r
2
2) ( 3 − a)
2 + ( 7 − b)
2 = r
2
3) ( − 1 − a)
2 + ( 3 − b)
2 = r
2
czyli
4) 1 −2a + a
2 + 4 − 4b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 − 2a − 4 b + 5 = r
2
5) 9 − 6a + a
2 + 49 − 14b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 − 6a − 14b + 58 = r
2
6) 1 + 2a +a
2 + 9 − 6b + b
2 = r
2 ⇒ a
2 + b
2 + 2a − 6b + 10 = r
2
Od 5 ) odejmujemy 4)
− 6 a + 2a − 14b + 4b + 53 = 0
Od 6) odejmujemy 4)
2a + 2a − 6b + 4b + 5 = 0
Mamy
− 4a − 10 b = − 53
4a − 2b = − 5
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 12 b = − 58 / : (−12)
−−−−−−
więc
| | 2 | | 2 | |
4a = − 5 + 9 |
| = 4 |
| / : 4 |
| | 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−
| | 1 | | 5 | |
S = ( a; b) = ( 1 |
| ; 4 |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
======================
14 lis 08:09