Rozwiązanie układu równań z parametrem
adi: Rozwiąż układ równań
a to parametr
x+ay+z=2a
ax+y+z=a
Chciałbym zobaczyć jak kolejno powinno wyglądać rozwiazanie takiegu układu równań. Oczywiście
nie jest to układ Cramera, więc trzeba korzystać z tw. Kronekera−Capellego Mamy 3 niewiadome
więc trzeba bedzie użyć parametru. Nie proszę o gotowca(bo nei chce mi sie samemu) tylko chcę
nauczyc się postepowania w tym przypadku. Metoda eliminacji gaussa odpada. Dziękuję
14 lis 00:42
wredulus_pospolitus:
x+ay+z = 2a
ax+y+z=a
[1 a 1 | 2a] [1−a a−1 0 | a]
[a 1 1 | a] = [a 1 1 | a]
x = t ; t∊R
| | a | | a2−2a | |
z = a − at − |
| − t = |
| − (1+a)t |
| | a−1 | | a−1 | |
14 lis 08:07