Prawdopodobieństwo Klasyczne
Sarna: Doświadczenie polega na rzucie dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
: a) iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 8 b)tylko na jednej kostce wypadła
liczba oczek podzielna przez 2.
13 lis 23:44
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz ?
13 lis 23:46
13 lis 23:47
Eta:
Jak to co? ....... " poproszę o gotowca"
13 lis 23:48
Edyta:
liczba wszystkich zdarzeń
Ω=6*6=36
A − iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 8
możliwości jakie mogą wypaść
25 26
34 35 36
43 44 45 46
52 53 54 55 56
62 63 64 65 66
A=19
13 lis 23:51
Sarna: nie wiem czy w b) mam dobrze ale może, sprawdźcie bo w a) nie mam pomysłu.
b) Ω= 2(1+2+3+4+5+6)= 42
B={1,
2, 3,
4, 5,
6, 1,
2, 3,
4, 5,
6)= 6
13 lis 23:53
Sarna: czyli rozumiem, że to moje jest źle?
13 lis 23:56
Sarna: Edyta a skąd ci się tam te możliwości wzięły?
13 lis 23:57
Janek191:
b)
I Ω I = 6
2 = 36
B = { (1;2),(1;4),(1;6),(2;1),(2;3),(2:5),(3;2),(3;4),(3;6),(4;1),(4;3),(4;5),
(5;2),(5;4),(5;6),(6;1),(6;3),(6;5) }
I B I = 18
======================
14 lis 00:01
sushi_ gg6397228:
weź do ręki dwie kostki do gry i rzucaj miliard razy, wypisz jakie dostałaś pary liczb;
na pierwszym miejscu wypisz wynik uzyskany z rzutu lewą ręką, a na drugim z prawej reki
14 lis 00:02
Sarna: aaaaaa już ogarniam dzięki wam bardzo
14 lis 00:05
Edyta:
b) wszystkie zdarzenia Ω=36
B − tylko na jednej kostce wypada liczba oczek podzielna przez dwa
albo wypisujesz wszystkie możliwości, albo obliczasz z reguły mnożenia
jeśli na pierwszej kostce wypadnie 2,4 lub 6 to na drugiej może wypaść 1,3 lub 5, czyli 3*3=9
jeśli na pierwszej kostce wypadnie 1, 3 lub 5 to na drugiej może wypaść 2,4 lub 6, czyli 3*3=9
stąd B=9+9=18
14 lis 00:05
Janek191:
a) I Ω I = 6
2 = 36
A − zdarzenie losowe: " iloczyn wyrzuconych oczek jest większy od 8 "
więc
A = { ( 2;5),(2;6),(3;3),(3;4),(3;5),(3;6),(4;3),(4;4),(4;5),(4;6),(5;2),(5;3),
(5;4),(5;5),(5;6),(6;2),(6;3), (6;4),(6;5),(6;6) }
bo
2*5 = 10 > 8, 2*6 = 12 > 8 , ... , 6*6 = 36 > 8
| | I A I | | 20 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | I Ω I | | 36 | | 9 | |
=======================
14 lis 00:07
Edyta:
janek191 wypisał ładnie możliwości, ja w punkcie a) uprościła − nie chciało mi się wpisywać
wszystkich tych nawiasów i średników
14 lis 00:10
Edyta:
racja Janek191 zgubiłam 33
14 lis 00:12
Eta:
a) |Ω|= 6
2=36
A= { 25,26
33, 34,35,36 ,43,44,45,46,52,53,54,55,56,62,63,64,65,66}
|A|=
20
b) B= {12, 14,16,
21, 23,25
32, 34,36
41,43,45
52,54,56
61,63,65}
|B|=
18
14 lis 00:12