Rozwiąż równanie z wartością bezwzględną: Dziękuję z góry :>
Tobjasz: a)|x−x2−1|=|2x−3−x2|
13 lis 22:55
sushi_ gg6397228:
co zaproponujesz ?
13 lis 22:58
bezendu:
x−x2−1=2x−3−x2 lub x−x2−1=−2x+3+x2
dokończ
13 lis 22:58
Saizou : albo zauważ że
−x2+x−1 jest ujemne zawsze i −x2+2x−3 też jest ujemne zawsze, zatem
x2−x+1=x2−2x+3
−x=−2
x=2
13 lis 23:04
Tobjasz: Czy mógłbyś mi to rozpisać, nie powinno być przypadkiem 3 przedziałów?
13 lis 23:04
bezendu:
Przedziały
13 lis 23:07
Tobjasz: Saizou, albo po prostu dlaczego zawsze ujemne?
13 lis 23:07
Saizou :
bo funkcja f(x)=−x2+x−1 przyjmuje tylko wartości ujemne bo Δ<0
oraz g(x)=−x2+2x−3 przyjmuje wartości ujemne bo Δ<0
13 lis 23:09
Tobjasz: A no tak teraz rozumiem, dziękuję. Byś pomógł z jeszcze jednym przykładzikiem
13 lis 23:10
Saizou : to je wrzuć, zobaczymy
13 lis 23:12
Tobjasz: |x2+2x|−|2−x|=|x2−x|
13 lis 23:17
Saizou : mnie się tak rzuciły przedziały na pierwszy rzut oka
13 lis 23:26
Tobjasz: Pomógłbyś
13 lis 23:31