Równania wykładnicze
Mariusz: Rozwiąż równanie:
16 do potęgi 5−3x = 18 do potęgi 5x−6
Bardzo prosze o pomoc
13 lis 22:49
sushi_ gg6397228:
zapisz matematycznie a nie po polsku
13 lis 22:52
bezendu:
2
4(5−3x)=2
−3(5x−6)
2
20−12x=2
−15+18
20−12x=−15x+18
3x=−2
13 lis 22:55
Mariusz: 165−3x=(18)5x−6
13 lis 22:55
Mariusz: Dzięki wielkie

Jeszcze mam takie pytanie czy w równaniach wykładniczych da sie na samym
początku zauważyć jaką metodą je rozwiązać

?
13 lis 22:57
bezendu:
Nawet trzeba, czasami jakieś podstawienie i do przodu
13 lis 23:00
Mariusz: A w przypadku takiego przykładu: 27*9x2=(13)3x−2 da sie po czymś poznać jaką metodą
to ugryźć?
13 lis 23:05
bezendu:
od razu widać że podstawa to 3
13 lis 23:06
Mariusz: Czyli 33*32x2=(13)−3x+2 ?
13 lis 23:08
bezendu:
| | 1 | |
prawie dobrze bo |
| też trzeba sprowadzić  3 −3x+2 |
| | 3 | |
13 lis 23:11
Mariusz: No dobra to mamy

A równanie kwadratowe z tego wygląda tak: 2x
2+3x−1=0?
13 lis 23:13
bezendu: 3+2x2=−3x+2
2x2+3x+1=0
13 lis 23:15
Mariusz: Okej, a teraz już ostatni naprawde przykład do zrobienia i daje już święty spokój

−2
2x+1+5*2
x=2
13 lis 23:18
bezendu: i tu już tak prosto nie będzie bo masz 5

Ale ja idę robić angielski więc ktoś inny Ci
rozwiąże
13 lis 23:21
Mariusz: Miejmy nadzieje

Dzięki
13 lis 23:25
Pracuś72: W tym przykładzie korzystasz z własności potęg
22x+1 = 22x * 2 = 2 * (2x)2
dalej podstawienie t = 2x
13 lis 23:28
Mariusz: a ten minus przed dwójką nie ma znaczenia?
13 lis 23:30