.
asdf: Statystyka
X ma rozklad jednostajny na przedziale <0,1>, tzn funkcja gestosci okreslona jest wzorem:
f(x) = 1 : x ∊ (0,1)
0 : x ~∊(0,1)
wyznaczyc rozklad zmiennej:
Y = 2X + 1
jak to zacząć?
13 lis 22:47
asdf: to trzeba policzyc dystrybuante? tzn.
1 : x > 1
13 lis 22:49
Krzysiek: x: dla x∊[0,1)
1, dla x≥1
i teraz liczysz dystrybuantę dla Y
P(Y≤x)=P(2X+1≤x)=P(X≤(x−1)/2)=F((x−1)/2)
13 lis 22:58
MQ: Wg mnie, to jest:
f(y)=(2f(x)+1)/∫Ω(2f(x)+1)
czyli de facto całka przebiega od 0 d0 1 z funkcji podcałkowej 2x+1
13 lis 22:59
asdf:
a można tak?
teraz liczę:
| | y−1 | |
F(Y < y) = F(2X + 1 < y) = F(X < |
| ) = |
| | 2 | |
| | y−1 | |
teraz za zmienną x przyjmuję |
| : |
| | 2 | |
| | | 0 : ( (y−1)/2) < 0 | |
| | | ( (y−1)/2) : ( (y−1)/2)∊(0,1) | |
| |
F(y) = |
| |
| | | |
i teraz jak policzę pochodną po tym to mam :
f
y(y) = 0' = 0
f
y(y) = 1' = 0
ok?
13 lis 23:09
Godzio:
| | 1 | |
... = |
| dla jakiego to jest przedziału ? |
| | 2 | |
13 lis 23:26
asdf: tak:
| | y−1 | | y−1 | |
fy(y) = |
| : |
| ∊ (0,1) |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 23:31
Godzio:
No to co to w końcu jest f czy F ? (gęstość czy dystrybuanta)
Domyślam się, że gęstość, a wiemy, że całka po przedziale z gęstości musi być równa 1 a:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫01 |
| dy = |
| y|01 = |
| ≠ 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lis 23:35
asdf:
| y−1 | | y−1 | |
| ∊ (0,1) ⇔ 0 < |
| < 1 ⇔ 0 < y −1 < 2 ⇔ 1 < y < 3 |
| 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
∫ |
| dy = [ |
| y] |31 = |
| − |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
13 lis 23:39
Godzio:
No

Czyli jednak jest ok, chyba o tej porze już wyłącza mi się myślenie
13 lis 23:40
asdf: spoko, moj zapis tez byl nie czytelny..sorki

ale na jutro jeszcze troche chce zrobic i sie
spiesze (co mnie w ogole nie usprawiedliwia)
13 lis 23:44