matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sdf
mateusz:
miejscami zerowymi funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2
+bx−c sa liczby 1 oraz −3 zatem: (b+c=−10 powinno wyjsc)
13 lis 22:21
Saizou :
−2(x−1)(x+3)=−2(x
2
+2x−3)=−2x
2
−4x+6 b=−4 −c=6→c=−6 b+c=−4+(−6)=−10
13 lis 22:23