Edyta:
Szukasz kiedy wartość bezwzględna przyjmuje wartości nieujemne, a kiedy ujemne
x
2−1≥0 x+1≥0 x
2−1<0 x+1<0
otrzymujesz trzy przedziały (−
∞,−1) (−1,1) <1,+
∞)
rozwiązujesz równanie w tych przedziałach
zajrzyj na stronę, by zobaczyć przykład rozwiązania
https://matematykaszkolna.pl/strona/1796.html
pigor: ..., np. tak : wszystko z włąa ności wartości bezwzględnej
a)
|x2−1|+|x+1|= 0 ⇔ x
2−1=0 i x+1=0 ⇔ |x|=1 i x= −1 ⇔
x= −1 ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b)
|x2−1|−|x−1|=0 ⇔ |x−1||x+1|−|x−1|=0 ⇔ |x−1|(|x+1|−1)=0 ⇔ |x−1|=0 lub |x+1|=1 ⇔
⇔ x−1= 0 lub x+1= −1 lub x+1= 1 ⇔ x=1 lub x= −2 lub 0 ⇔
x∊{1,−2,0} ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
c)
|x−x2−1|= |2x−3−x2| ⇔ x−x
2−1=−2x+3+x
2 lub x−x
2−1= 2x−3−x
2 ⇔
x= 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
d)
|x2+2x|−|2−x|= |x2−x| ⇔ |x(x+2)|−|x−2|= |x(x−1)| itd przedziałami . ...