analiza matematyczna
Kaśka: Witam czy ktoś mógłby pomóc zrozumieć to zadanie. Rozważmy funkcję
f: Df∍x→{f1(x), x∊A f2(x), x ∊B
gdzie A∩B=∅, A∪B=Df. Pokazać, że f jest różnowartościowa wtedy i tylko wtedy, gdy Wf1∩Wf2=∅
oraz f1,f2 są różnowartościowe.
13 lis 22:00
wredulus_pospolitus:
zapewne odstraszyła Ciebie literkologia
bo samo zadanie nie należy do najtrudniejszych jak tylko się zrozumie o co chodzi w tej funkcji
13 lis 22:10
wredulus_pospolitus:
wynikanie =>
f jest różnowartościowa.
skoro funkcja f(x) jest różnowartościowa to ∀ C⊂Df x∊C => f(x) jest różnowartościowa
(innymi słowy ... skoro funkcja jest różnowartościowa to każda jej część także jest
różnowartościowa)
dowód nie wprost ... załóżmy, że f jest różnowartościowa i Wf1∩Wf2 ≠ ∅
f jest różnowartościowa (czyli ∀x1,x2 ∊ Df x1 ≠ x2 => f(x1) ≠ f(x2) )
Wf1∩Wf2 ≠ ∅ (czyli ∃x1∊A ; x2∊B x1 ≠ x2 => f1(x1) = f2(x2))
sprzeczność
c.n.w.
13 lis 22:15
wredulus_pospolitus:
zastanów się nad trochę trudniejszym wynikaniem czyli wynikaniem '<='
13 lis 22:16