Z kawałka płotna w kształcie trojkata rownoramiennego o podstawie 4m i wys opuszczonej na te
podstawe rownej 3 m hafciarka chce wyciac prostokatny obrus w sposób przedstawiony na rysunku
obok. Jakie powinny byc wymiary tego prostokata aby jego pole było najwieksze?
x. y >0 −−− wymiary obrusa
z podobieństwa trójkątów ABC i DEC
| 4 | 3 | 4 | |||
= | ⇒ 3x= 12−4y ⇒ x= 4− | y , y∊(0,3) | |||
| x | 3−y | 3 |
| 4 | 4 | |||
P(y)= (4− | y)*y = − | y2+4y −−− parabola ramionami do dołu | ||
| 3 | 3 |
| −4 | ||
ymax= | = ...... =1,5 m | |
| 2*(−43) |
| 4 | ||
xmax= 4− | *1,5= ........ = 2 m | |
| 3 |