| xn | ||
Ciąg (xn) jest okreslony rekurencyjnie. X1 = 2, xn+1 = | ||
| 1+xn |
| xn | 0 | |||
3. dowod xn+1≥ | ≥ | ≥ 0; | ||
| 1+ xn | 0+1 |
jak to zrobic w razie jak jest zle?.
Czy ciag jest malejacy:
| 2 | ||
1. x1 = 2, x2 = | x1>x2... | |
| 3 |
CZy ciag ma granice....tutaj wgl nie wiem jak to podejsc nigdy nie robilem ciagow
rekurencyjnych kompletnie nie wiem o co chodzi. prosze o szybką pomoc
| 2 | ||
Wypisując kolejne wyrazy można dojść do wniosku, że ciąg jest opisany wzorem: xn= | ||
| 2n−1 |
| xn | ||
lim xn = lim | = a | |
| 1+xn |
| xn | lim xn | a | ||||
lim | = | = | = a | |||
| 1+xn | lim(1+xn) | 1+a |
. Chociaż dowód indukcyjny wzoru gotowego byłby prostszy, a z liczeniem
nie ma problemów
| xn | 0 | |||
xn + 1 = | ≥ | |||
| 1 + xn | 1 + 0 |
| 1 | 1 | ||
≤ | |||
| 1 + xn | 1 + 0 |