proszę o rozwiązanie
maria: naszkicuj wykres funkcji f(x) = I x+1 I + I x− 3I Następnie na podstawie wykresu wyznacz liczbę
a dla której równanie f(x) = a ma tylko dwa rozwiązania x1 , x2, spełnia jące warunek x2 =
−2 x1
wykres to nie problem gorzej z drugą odpowiedzią proszę o rozwiązanie
13 lis 21:23
pigor: ..., "wychodzi" mi
a= 6 − ...

chcesz takie ?)
13 lis 21:53
maria: tyle to ja wiem bo odczytałam w odpowiedzi, ale jak to bbliczyć
13 lis 22:00
pigor: ,, nie odpowiedziałaś mi na moje pytanie , no to spadam .
13 lis 22:10
pigor: ..., no to tak :
f(x)=a ⇔ |x+1|+|x−3|= a i a>0 ⇒ (x>3 i x+1+x−3=a) lub (x<−1 i −x−1−x+3= a) ⇒
⇒ (x=
12(a+2) lub x=
12(2−a)) i
12(a+2)= −2
12(2−a) ⇒
⇒ a+2= −4+2a ⇔
a=6 . . ...

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
p.s. 2−gi przypadek nie spełnia warunku a>0 .
14 lis 11:24
michał: dziękuję
obliczyłam też ale nie w ten sposób tylko skorzystałam ze wzorów które są w podręczniku kl I (
Kurczab)
na stronie 82 ale czy to może być
x= −2 ( −1 − ( a−4/2 ))
x = 2 + a −4 = a − 2
3 + ( a−4 / 2) = a−2
6 +a − 4 = 2a −4
a = 6
proszę o sprwdzenie
17 lis 17:40
michał: przepraszam że podpis od michała ale zapomniałam wymienić brata
17 lis 17:43