wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |x-1|+|x+4|
novalis: wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = |x−1|+|x+4|
13 lis 21:19
bezendu:
ZW=<4,∞)
13 lis 21:21
ICSP: Teraz zagadka specjalnie dla
bezendu
Wskaż taki x dla którego f(x) = 4
13 lis 21:23
kulbix: można prosić o rozpisanie
13 lis 21:24
bezendu:
Racja ZW=<5,∞) i zagadka rozwiązana
13 lis 21:26
ICSP: Trzy przedziały :
1
o x ∊ (−
∞ ; −4)
2
o x ∊ [−4 ; 1)
3
o x ∊ [1 ; +
∞)
1
o x ∊ (−
∞ ; −4)
−x + 1 − x − 4 = −2x −3
2
o x ∊ [−4 ; 1)
1 + 4 = 5
3
o x ∊ [1 ; +
∞)
x − 1 + x + 4 = 2x + 3
Teraz możesz już narysować wykres tej funkcji.
| | ⎧ | −2x − 3 gdy x ∊ (−∞ ; −4) | |
| f(x) = | ⎨ | 5 gdy x ∊ [−4 ; 1) |
|
| | ⎩ | 2x + 3 gdy x ∊ [1 ; +∞) | |
Z wykresu odczytasz Zb : [5 ; +
∞)
13 lis 21:29
pigor: ..., zauważ, ze suma odległości x od 1 i –4 jest równa 5 dla −4< x < 1 , a dla
x< −4 lub x>1 dąży do + oo po prostych, więc Z.W= [5;+oo) i mamy gotowy wykres . ...
13 lis 21:35