gdh
Hugo: 6 pasażerôw a b c d e f wsiada do tranwaju zlozonego z 3 wagonõw oblicz prawdopodobienstwo ze
a) wszyscy wsiada do 1 wagonu b) pasazerowie wsiada tylko do 2 wagonõw
*zakladam ze jak tranwaj to numer wagonu ma znaczenie wiec korzystamy z variacji bzpotwörzen bo
1 pan sie nie roztroi.
|A| = 6 − l. Pasazeröw
|Ω|= V 3 z 6 = 120
P(A)= 20/120=1/6
B)
i tu nie wiem myslalem cos przez przeciwne
1)
V 3 z 6 = 30
P(b)= 30/120=1/4
2)
Jak sb rozrysowalem tworzac swoja algorytmike to mi cos powychodzilo
p(b)= 36/120 =3/10
Ale niestety tego wgl nie ogarniam. Jak by ktos môgl by mi to sprawdzic/poprawic/rozwiazac
z göry dziekuje : )))))!
13 lis 21:15
wredulus_pospolitus:
nie podoba mi się to
|Ω| = 3
6 moim zdaniem
każdy człowiek ma do wyboru jeden z 3 wagonów
2) tak ... najlepiej z przeciwnego ... czyli 3 facetów masz, każdy wchodzi do innego
13 lis 21:21
Eta:
|Ω|= 3*3*3*3*3*3= 3
6 ( bo każdy pasażer może wybrać jeden z trzech wagonów)
|A|= 3 ( bo wszyscy wsiądą do pierwszego lub do drugiego lub do trzeciego) (3 możliwości
P(A)= .........
b) wszyscy wsiądą tylko do dwu wagonów
| | | |
wybieramy 2 wagony z 3 wagonów na | = 6 sposobów |
| | |
do których wsiada 6 osób na 2
6 sposobów
i trzeba odjąć 2 możliwości , gdy wszyscy wsiądą tylko do jednego lub tylko do drugiego wagonu
i mamy:
P(B)=......
13 lis 21:24
Hajtowy:
a)
|Ω|=3
6=729
|A|=3
b)
|Ω|=729
|A|= 3*(2
6−2) = 186
13 lis 21:28
Eta:
Ejj
Hajtowy 
b) |A|=
6*(2
6−2)
13 lis 21:32
Hugo: Witam, witam paniĄ ETE .. I jak widac pochwalilem sie za wczas. OmaWiamy juz statystyke;
dominata i mediana ale pani dala nam takie z kombinatoryki. Cöż.. W wt bedzie jeszcze raz test
z kombinatoryki ale z jakimis rozszerzeniami czy cos to sb wszystko od nowa przeanalizuje. Dz
za pomoc! Juz analizuje : ) !
Mam jeszcze takie drugie zadanie od pani;
5 pasażerõw wsiada do pustego pociagu zlozonegoz 3 wagonów. Kazdy losowo zajmuje miejsca oblicz
prawdopodobienstwo ze przynajmniej jeden wagon zostanie pusty. Zatem znowu wariacja
powtõrzeniami? Raczej nie przez przeciwne. Prosze tylko o naprowadzenie jezeli tylko moim
mili macie jeszcze troche do mnie cierpliwosci. : (
13 lis 21:36
Eta:
Nikt nie rozwiązał?

( gdy ja byłam na herbatce
|Ω|= 3
5
A −− przynajmniej jeden wagon będzie pusty
czyli 1 wagon pusty lub 2 wagony puste
| | | |
Wybieramy 1 wagon z 3 wagonów , który ma być pusty na | = 3 sposoby |
| | |
teraz pozostali muszą się znaleźć w jednym z tych dwu wagonów
czyli 2
5 −1
|A|= 3*(2
5−1)
P(A)=.......
13 lis 22:23
Mila:
1) wszyscy pasażerowie w jednym wagonie:
lub
2) Pasażerowie w dwóch wagonach
| | 3+30 | | 33 | | 11 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| |
| | 35 | | 35 | | 81 | |
13 lis 22:55
Eta:
Witaj
Mila
Wszyscy mają się znaleźć
co najmniej w jednym wagonie
13 lis 23:05
Hugo: Magiczna herbatka albo tez magiczne ziola madrosci prosze sie podzielic! ...Dziekuje za pomoc
: )! Analizowalem ponad 30 min i rozumiem wzglednie jednak w tamtym zadaniu przyklad b)
|A|=6(2 do 6 −2) .. Napisala pani trzeba odjac gdyz 'wszyscy tylko do 1 lub 2 wagonu' .. Nie
rozumiem

bez odejmowania '2' co bys my obliczyli? Prosze wytlumaczyc :c
Bo mamy 6 możliwości i to możymy na ilość wyborów pasażerów ale czemu '−2'
13 lis 23:06
Hugo: Magiczna herbatka albo tez magiczne ziola madrosci prosze sie podzielic! ...Dziekuje za pomoc
: )! Analizowalem ponad 30 min i rozumiem wzglednie jednak w tamtym zadaniu przyklad b)
|A|=6(2 do 6 −2) .. Napisala pani trzeba odjac gdyz 'wszyscy tylko do 1 lub 2 wagonu' .. Nie
rozumiem

bez odejmowania '2' co bys my obliczyli? Prosze wytlumaczyc :c
Bo mamy 6 możliwości i to możymy na ilość wyborów pasażerów ale czemu '−2'
13 lis 23:06
Mila:
Eto, ja przeczytałam , że
co najmniej jeden wagon ma być pusty.
Zatem :
Jeden pusty− pasażerowie wsiadają do dwóch wybranych wagonów (np.A i B)
| |
*(25−2) odrzucamy tę sytuację, gdy wszyscy wsiadają do jednego tylko wagonu (A albo B) |
| |
Dwa wagony puste
| |
*1 ( tu pasażerowie nie maja wyboru, wszyscy wsiadaja do wybranego wagonu) |
| |
13 lis 23:44
Mila:
Tak, Eto, mam błąd rachunkowy, 3+3*30=93.
Myslałam, ze chodzi Ci o metodę.
Hugo poprawi rachunki.
Pozdrawiam.
14 lis 14:39