ZADANIE. Wyznacz a,b,c funkcji f(x)= ax2+bx+c jeśli do wykresu należy A (1,10) ,
Rafał: ZADANIE. Wyznacz a,b,c funkcji f(x)= ax2+bx+c jeśli do wykresu należy A (1,10) , wyróżnik
funkcji wynosi −64 i jest ona rosnąca w przedziale <2,oo)
13 lis 20:53
Eta:
a=2,b=−8, c= 16 lub a= 8, b= −32, c= 34
13 lis 21:03
Rafał: a skąd to się wzięło, jeżeli mozna wiedzieć ? Bo jutro będe mial prawdopodobnie podobne zadanie
na sprawdzianie, a kompletnie nie wiem jak to zrobić
13 lis 21:05
krystek: p=2
y=a(x−p)
2+q teraz wstaw współrzęne A
13 lis 21:09
Eta:
Funkcja rosnąca w przedziale <2,
∞)
| | −b | |
to: xw= 2 = |
| ⇒ b= −4a |
| | 2 | |
Do wykresu należy punkt A(1,10)
to: f(1)=10 ⇒ a+b+c=10 ⇒ a−4a+c=10 ⇒
c=10+3a
Δ= −64 ⇒ b
2−4ac= −64 ⇒ (−4a)
2−4a(10+3a)= −64
to: 4a
2−40a+64=0 / :4
a
2−10a+16=0 ⇒ (a−2)(a−8)=0 ⇒
a=2 v a=8
dokończ : dla a= 2 , b=... , c=...
dla a= 8 , b=.... , c=...
13 lis 21:13
Rafał: moze cos źle zrobilem, ale mi wyszlo ze a=1 , b=8 , c=16
13 lis 21:18
Rafał: Dzieki,
13 lis 21:19