rozwiaz rownanie
asd: rozwiaz rownanie √1+x + √1−x = √x+2
podnioslem do kwadratu tj
1+x + 2√(1+x)(1−x) + 1−x = x+2
po prostym uporzadkowaniu
2√(1+x)(1−x) = x
co z tym dalej zrobic?
13 lis 20:51
ICSP: A dziedzina ?
13 lis 20:52
asd: glowne rownanie jest to z samej gory wychodzi x∊[−1;1]
13 lis 20:54
ICSP: D : x ∊ [−1 ; 1]
i teraz :
2
√(1+x)(1−x) = x
Gdy x ∊ [−1 ; 0 ) równanie jest sprzeczne.
Gdy x ∊ [0 ; 1] obie strony są dodatnie więc możemy podnieść do kwadratu
4(1 − x
2) = x
2
4 − 4x
2 = x
2
5x
2 = 4
Uwzględniając warunek : x ∊ [0 ; 1]
13 lis 20:58