25x^4-10x^2+1=0
Łukasz: 25x
4−10x
2+1=0
jak to rozwiązać

Prosze o pomoc
13 lis 20:37
krystek: podstaw x2=t
13 lis 20:38
ICSP: a2 − 2ab + b2 = (a − b)2
13 lis 20:40
bezendu:
Nic nie podstawiaj

Masz wzór skr mnożenia
(5x
2−1)
2=0
teraz dokończ
13 lis 20:40
5-latek: Witaj
Krystek

A jak nie widzi tego wzoru to bedzie sie zstanawial pol godziny jaki wzor zastosowac

To lepiej niech podstawia . Szybciej zrobi i dojdzie do tego samego
13 lis 20:48
Łukasz: | | 1 | | 1 | |
czy wyjdzie z tego √ |
| i −√ |
| |
| | 5 | | 5 | |
13 lis 20:50
bezendu:
Ale t≥0, a to nie zostało podane
13 lis 20:50
krystek: A jak nie zostało podane to zauważy ,że x2 nie może być równe liczbie ujemnej Panie
bezendu
13 lis 20:54
5-latek: | | 1 | |
tak ale to trzeba jeszcze ladnie rozpisac √15= |
| = ... ile i tak samo drugi |
| | √5 | |
pierwiastek
13 lis 20:54
bezendu:
A skąd ta pewność, że zauważy ?
13 lis 20:55
krystek: Jak wyliczy t1 i t2 i wróci do postawienia
13 lis 20:56
bezendu:
Ale proszę przeczytać post 20:54 ? Ja uciekam do swoich zadań. Miłego wieczoru
13 lis 20:57
krystek: Oj, Dziecko


!
13 lis 21:00
Łukasz: 1. ja w zeszycie miałem te 25x
4−10x
2+1=0 i że x
2=t no i te 25x
2−10x+1 no i ja z tego
| | 1 | |
drugiego policzyłem delte wyszło z niej 0 wyliczyłem x no i wyszedł |
| i co z tum dalej |
| | 5 | |
miał bym zrobić
2 zrobiłem tez tego wzoru i przyrównałem (5x
2−1)
2=0 napisałem że 5x
2−1=0 no i x wyszło
co dalej z jednym i drugim
13 lis 21:04
5-latek: zauwaz ze jest to rownanie dwukwadratowe wiec zrobimy to przez podstawienie t=x2
czyli w miejsce x2 wstaw t i napisz jak bedzie wygladalo to rownaie po podstawieniu Dla
spokoju zrob zalozenie ze t≥0
13 lis 21:05
bezendu:
Stosując podstawienie t=x
2 t≥0
25x
4−10x
2+1=0
25t
2−10t+1=0
Δ=10
2−4*25=0
wracam do podstawienia
t=x
2
13 lis 21:07
Łukasz: a teraz wszystko rozumiem wielkie dzięki
13 lis 21:08
5-latek: Zle zrobione
Przeciez za x
2 wstawiles t wiec rownaie ma postac 25t
2−10t+1 i nie rozwiazujesz po x
| | 1 | |
tylko po t wiec t1,2= |
| |
| | 5 | |
| | 1 | |
Wracamy do podstawienia t=x2 wiec x2= |
| wiec x=√15 lub x=−√15 |
| | 5 | |
13 lis 21:10
Łukasz: to w końcu kto ma racje

13 lis 21:13
5-latek: A czy Ty masz klopoty ze zrozumienim

Przeczytaj to jeszce raz i zastanow sie czy to nie jest jedno i to samo co napisalismy
Tylko moj post ukazal sie pozniej niz
bezendu
13 lis 21:18