matematykaszkolna.pl
FIZYKA - POLE MAGNETYCZNE Piotr 10: rysunekFIZYKA − POLE MAGNETYCZNE Do obszaru jednorodnego pola magnetycznego, przedstawionego na rysunku, wpada elektron z prędkością V. Siła Lorentza działająca na elektrom w tym polu to wektor: a) F1 , b) F3 ; c) F2 ; d)F4 W odpowiedzi jest, że poprawna odpowiedź to b) F3 Według mnie powinna to być siła F4. Siła zawsze jest prostopadła do wektora prędkości. Jest to elektron linie pola magnetycznego są ''od nas'', więc siła do dołu i prostopadła do V W swoim repetytorium też mam tak siłę skierowaną, są tam pokazane przypadki gdy ładunek jest dodatni i ujemny oraz gdy wektor indukcji magnetycznej jest skierowany ''do nas'' i ''od nas'' Nie rozumiem czemu zaznaczono taką odpowiedź. Proszę o pomoc ! emotka
13 lis 20:34
bezendu: Piotrek te matury to aktualne ?
13 lis 20:36
Piotr 10: Chodzi Ci o matmę, o arkusze tak ?
13 lis 20:37
bezendu: Tak emotka
13 lis 20:41
Piotr 10: Aktualne, tylko, że palec mam wybity i nie dam rady drukarki obsługiwać za bardzo. W weekend przypomnij mi to Ci wyślę, bo to będzie bodajże 9 stron emotka
13 lis 20:42
bezendu: OK emotka to powrotu do zdrowia
13 lis 20:43
Piotr 10: . Może skusisz się na te zadanie ?
13 lis 20:44
bezendu: Nie bardzo, teraz to ja na fizyce mam fale
13 lis 20:44
Piotr 10: Hehe ja to na fizyce nic nie mam praktycznie, robimy rzeczy ze studiów, u nas prąd przemienny stały i elektostatystyka to same obwody były a omijamy zagadnienia z matur
13 lis 20:47
bezendu: Te wszystkie napięcia, natężenia itp mam od 1 klasy technikum
13 lis 20:48
Piotr 10: A zdajesz fizykę ?
13 lis 20:49
bezendu: Tak
13 lis 20:50
Piotr 10: R czy P ?
13 lis 20:51
bezendu: Przepisałem na P
13 lis 20:52
Piotr 10: Ja niestety zdaję R
13 lis 20:58
bezendu: Na mój kierunek wystarczy na poziomie pods emotka
13 lis 21:00
Saizou : − linie pola magnetycznego skierowane są do góry − prędkość cząsteczki ujemnej skierowana jest w lewo zatem z reguły lewej dłoni mamy że linie pola magnetycznego skierowane są do wnętrza ręki, wyprostowane palce wskazują kierunek prędkości, a odgięty kciuk wskazuje kierunek siły Lorentza (a że cząsteczkę mamy ujemną to wektor będzie o przeciwnym zwrocie). tak mi się zdaje i by odpowiedź nawet pasowała, czyli F3
13 lis 22:12
Maslanek: Zacznijmy od tego, że te wektory są tak narysowane, że nic nie wiadomo emotka Jeśli są one na jednej płaszczyźnie, to wektor siły będzie skierowany w/przed płaszczyznę. A tu mamy 3 rózne wektory na jednej płaszczyźnie, więc jest kicha Wektory w/przed płaszczyznę oznaczamy odpowiednio kółko+krzyżyk i kółko+kropka. To wiadomo? emotka
13 lis 23:03
Saizou : rysunekno ja myślałem że miało być tak
13 lis 23:06
MQ: Zgadza się: F3
13 lis 23:07
Piotr 10: Masakra , w książce pisze inaczej , w odpowiedzi inaczej
13 lis 23:11
Maslanek: Jeśli jest taki rysunek, to dla mnie pytanie jest źle postawione. emotka
13 lis 23:16
Piotr 10: Nie wiem, ja tam się nie znam. Taki jest rysunek, wektory tych sił są równe( co nie pokazałem na rysunku)
13 lis 23:18
MQ: F=q(vxB) q jest ujemne, bo mamy elektron, więc F ma zwrot F3
13 lis 23:25
Maslanek: Ale iloczyn wektorowy implikuje prostopadłość do obu wektorów. Wybacz, ale to nie osiągalne przy tym rysunku
13 lis 23:34