Zbadaj liczbe pierwiastkow w zaleznosci od parametru m
Mystic: Zbadaj liczbe pierwiastkow w zaleznosci od parametru wartosci m
|x2−2x−3|=m
13 lis 20:26
krystek: Sporządź wykres Ix2−2x−3I i kreśl prostą y=m i w zależności ile ma pk−tów wspólnych z
wykresem masz liczbę rozwiązań.
13 lis 20:32
bezendu:

m∊(−
∞,0) brak rozwiązań
m∊{0} dwa rozwiązania
m∊(0,4) cztery rozwiązania
m∊{4} trzy rozwiązania
m∊(4,
∞) dwa rozwiązania
podsumowując:
m∊(−
∞,0) brak rozwiązań
m∊{0}∪(4,
∞) dwa rozwiązania
m∊(0,4) cztery rozwiązania
m∊{4} trzy rozwiązania
13 lis 20:32
5-latek: Narusuj wykres funkcji y=|x
2−2x−3| i teraz prosta y=m i jedziesz po osi OY i sprawdzasz ile
jest rozwaizan i w jakim przedziale
Pewnie zaraz dostaniesz rozwiazanie z wykresem
13 lis 20:32
bezendu:
5−latek już po zabawie
13 lis 20:32
Mystic: Dzieki robilem dla sprawdzenia wyszlo to samo
13 lis 20:37
5-latek: Nie bylo wpisoww jak pisalem

A nie zapytasz sie skad to wiedzialem?
13 lis 20:38
bezendu:
No nie wiem

?
13 lis 20:42
5-latek: Intuicja mi to podpowiadala
13 lis 20:45
bezendu:
Ale ktoś niedawno wstawił to samo zadanie więc dwie pieczenie na jednym ogniu. Jesteś gotowy na
walkę z trygonometrią i planimetrią ?
13 lis 20:46