| 2|a+b| | 3√2ab | a+b | a+b | ||||
= | ⇔ | | |= 3 ⇔ | = ±3 | ||||
| 2|a−b| | √2ab | a−b | a−b |
w trakcie wpadł mi do głowy inny sposób, mianowicie taki :
2a2+2b2= 5ab i niech b=at ⇒ 2a2+2a2t2=5a2t ⇒ 2t2−5t+2=0 i a≠0) (dlaczego?) ⇒
⇔ 2t2−4t−t+2= 0 ⇔ 2t(t−2)−1(t−2)= 0 ⇔ (t−2)(2t−1)= 0 ⇔ t=2 lub t=12, więc
b=2a lub b=12a , a wtedy
| a+b | a+2a | 3a | |||
= | = | = −3 | |||
| a−b | a−2a | −a |
| a+b | a+12a | 2a+a | 3a | ||||
= | = | = | = 3 . ... ![]() | ||||
| a−b | a−12a | 2a−a | a |
a2+b2= (a+b)2−2ab = 2,5ab ⇒ (a+b)2= 4,5ab
to a+b= √4,5ab v a+b= −√45ab
a2+b2= (a−b)2+2ab = 2,5ab ⇒ (a−b)2= 0,5ab
to: a−b= √0,5ab v a−b= −√0,5ab
| a+b | a+b | |||
zatem | = .... = 3 lub | =... = −3 | ||
| a−b | a−b |
lubię − "różnić się pięknie" i to nie na jeden
sposób , a powiedział to kto
− Norwid, czy mam rację
; ale kto dzisiaj o tym pamięta
w normalnym życiu, na ulicy itp, itd.
.