Międzynarodowa Olimpiada
Madzia: Na Międzynarodową Olimpiadę Matematyczną przyjechało 1000 osób. W sprawozdaniu podano, że wśród
nich 811 włada językiem angielskim, 752 − językiem rosyjskim, 418 − językiem francuskim, 356 −
językiem rosyjskim i francuskim, 570 − językiem rosyjskim i angielskim, 348 − językiem
angielskim i francuskim, 297 osób mówi wszystkimi trzema językami. Wskaż, że w sprawozdaniu
popełniono błąd.
13 lis 20:17
irena_1:

Wpisujesz w kolejne podzbiory:
1 − 297
2− 348−297=51
3− 356−297=59
4 − 570−297=273
5− 418−(297+51+59)=11
6 − 811−(297+273+51)=190
7 − 752−(273+297+59)=123
Dodaj teraz te wszystkie liczby:
297+51+59+273+11+190+123=1004
A powinno być 1000. Gdzieś więc popełniono błąd.
Sprawdź jeszcze te moje rachunki. Ale o to mniej więcej chodzi.
14 lis 07:10