Różnica wielomianów
;): Wyznacz różnicę u−w.Podaj stopnie wielomianów: u,w i u−w.
u(x)=5x9+2x8+4x4+2x+1
w(x)=−2x8−6x4+3/2x−1/2
13 lis 20:16
;): u(x)−w(x)=(5x9+2x8+4x4+2x+1)−(−2x8−6x4+3/2x−1/2)=
Co dalej bo mam problem teraz z tymi ułamkami
13 lis 20:18
;): u(x)−w(x)=(5x9+2x8+4x4+2x+1)+(2x8−6x4+3/2x−1/2)=
Co dalej bo mam problem teraz z tymi ułamkami
13 lis 20:18
5-latek: To pozbadz sie ulamka w wielomianie w(x) . Pomnoz go przez 2
| | 3 | | 1 | |
masz tak W(x)=−2x8−6x4+ |
| x− |
| pomnoz go przez 2 i napisz co dostaniesz |
| | 2 | | 2 | |
13 lis 20:23
5-latek: Oczywiscie caly wielomian W(x) przez2
13 lis 20:27
5-latek: Chociaz z drugiej strony jaki tu problem jak masz dpodawanie czy odejmowanie a nie mnozenie
czy dzielenie
13 lis 20:29
;): 4x8−12x4+3x−1
13 lis 20:29
5-latek: Dobrze i teraz U(X)−w(x) bedzie latwiej
| | 3 | |
Ale przecie tez z ulamkami nie powinno byc zadnego problemu bo przeciez |
| x=1,5x a |
| | 2 | |
| | 1 | |
2x+1,5x= ..... albo 1+ |
| = ..... ile? |
| | 2 | |
13 lis 20:35
5-latek: na poczatku ma byc −4x8 i td
13 lis 20:37