funkcje
zosia: Na podstawie wykresu funkcji f określonej wzorem f(x) = x
2, naszkicuj wykres funkcji g, gdzie
| | 1 | |
g(x) = (x + 1)2 – 2 |
| , a następnie: |
| | 4 | |
a) oblicz współrzędne punktu wspólnego wykresu funkcji g i osi OY;
b) oblicz miejsca zerowe funkcji g, korzystając ze wzoru skróconego mnożenia:
a
2 – b
2 = (a – b)(a + b);
| | 1 | |
c) na podstawie wykresu funkcji g, podaj zbiór rozwiązań nierówności (x + 1)2 – 2 |
| ≥ 0; |
| | 4 | |
d) podaj maksymalny przedział, w którym funkcja g jest malejąca.