równanie
sos: funkcja f określona jest w następujący sposób:
f(x) = { cosx dla x∊ <−π/2,π/2>
{ 4x2 − π2 dla (−∞,−π/2) ∪ (π/2, ∞)
rozwiąż równanie f(x)=1
13 lis 19:42
wmboczek: cosx=1 dla x=0
4x2−π2=1
(2x−√π2+1)(2x+√π2+1)=0 ...
13 lis 19:47
sos: mógłbyś spróbować wyjaśnić mi to odrobinę jaśniej,
myślałam, że jak f(x)=1 to mam wybrać cosx bo on należy do zakresu zawierającego 1, ale to
chyba nie to
13 lis 19:51
sos: ?
13 lis 19:57
wmboczek: graficznie masz znaleźć przecięcie f(x) i prostej poziomej y=1
Może to nastąpić w 3 zakresach x, a dalej to obliczenia proste
13 lis 21:28
Pat: x=0 ∨ x= − (√π2 +1)/2 ∨ x= (√π2 +1)/2
14 lis 14:02