x^log_3 3x=9 prosze o pomoc
mike: x
log3 3x=9
z góry dziękuje za pomoc
13 lis 19:25
stanisław: z wzoru
alogac=c
3x=9
x=3
13 lis 19:41
mike: niestety wydaje mi się, że to nie jest takie proste. W tym przykładzie raczej nie wykorzystamy
tego wzoru ponieważ c w logarytmie to jest 3x a po znaku równa się jest to 9 więc to nie są te
same liczby
13 lis 19:49
ICSP: x
log3 3x = 9 określone gdy x > 0 i dalej :
log
3 [x
log3 3x ] = log
3 9
log
3 (3x) *log
3 x = 2
(log
3 x + 1) * log
3 x = 2
log
3 x
2 + log
3 x − 2 = 0
(log
3 x +2)(log
3 x − 1) = 0
13 lis 19:52
Bizon:
... ciekawe −
13 lis 19:53