logarytmy
sosadbutidontknow: Wiedząc, że log3 20=a i log3 15=b oblicz log2 360.
Tylko poproszę o wytłumaczenie jak rozpisać log3 2, który w pewnym momencie się pojawia....
13 lis 19:25
pigor: ..., np. tak :
log2360= log
28*45= log
28+log
245= log
22
3+log
29*5=
| | 2 | | log35 | |
= 3log22+log232+log25= 3+2log23+log25= 3+ |
| + |
| = (*)? ; |
| | log32 | | log32 | |
ale z danych
log320= a i log315= b ⇔ log
32
2+log
35= a i log
33+log
35= b ⇔
⇔ 2log
32+log
35= a i 1+log
35= b ⇔
log35= b−1 i
2log32= a−(b−1) ,
zatem z (*) masz :
| | 2 | | log35 | | 4 | | 2log35 | |
log2360=3+ |
| + |
| =3+ |
| + |
| = |
| | log32 | | log32 | | 2log32 | | 2log32 | |
| | 4 | | b−1 | | 3a−3b+3+4+b−1 | | 3a−2b+6 | |
= 3+ |
| + |
| = |
| = |
| .  |
| | a−b+1 | | a−b+1 | | a−b+1 | | a−b+1 | |
13 lis 20:40