tekstowe
Lila: tekstowe zadanie pomóżcie prosze

Adam jest o 5 lat starszy od Zenka a ich mama ma 5 razy więcej lat niż obaj chłopcy razem.Pięć
lat temu mama miała 5 razy więcej niż różnica ich wieku. Ile lat ma mama i każdy z synów ?
13 lis 19:15
krystek:
Adam: X+5
Zenek :x
Mama :y Ułóż układ równań.
13 lis 19:19
Lila: heh właśnie tyle mam tylko układ równań nie potrafię ułożyć;c reszta jest spoko
13 lis 19:21
krystek: (x+5+x)*5=y a teraz dla pięc lat temu ułóż sama poprawię.
13 lis 19:22
michał: a dlaczego mama nie jest 5* (5+x−x ) ?
13 lis 19:22
Lila: (x+5−x)*5 = y
nie wiem noo
13 lis 19:25
Lila: Krystian Pomóż prosze
13 lis 19:38
pigor: ... , np. tak : z warunków zadania :
A=Z+5 i m= 5(A+Z) i m−5= 5(A−Z) ⇔ A=Z+5 i A−Z=5 i m= 5(2Z+5) i m−5= 25 ⇔
⇔
m= 30 i 30= 5(2Z+5) i A=Z+5 ⇒ 6= 2Z+5 i A=Z+5 ⇔
⇔ Z=0,5 i A=5,5 , a więc
(m, A, Z)= (30 lat, 5,5 lat, 0,5 lat) . ...
13 lis 19:39