wzory Wiete'a
Patricja: Funkcja kwadratowa f jest malejąca w przedziale <2,+∞), a jej miejsca zerowe x1 i x2 spełniają
warunek x1*x2= −5. Parabola wykresu funkcji f ma z osią OY punkt wspólny (0,5). Napisz wzo
funkcji f w postaci ogólnej.
Podstawiłam do wzoru −5=c/a i wyszło mi a=5 a c= −1
Nie wiem skad mam wyliczyc b czy ktoś moze mi to wytłumaczyc ?
13 lis 18:48
fisher: Nie jestem pewien czy dobrze zrobiłem ale wynik zgadza się z odpowiedziami

Skoro OY (0,5) ⇒ C = 5 ponieważ OY (0,C)
Teraz łatwo możemy obliczyć a korzystając ze wzorów Viete'a
c/a=−5 , podstawiając 5 za C ⇒ a=−1
skoro funkcja jest malejąca w tym przedziale to punkt x=2 jest wierzchołkiem tej funkcji
używając wzoru x=p=−b/2a wyliczamy b, które okazuje się być równe 4
Na koniec podstawiamy wszystko do wzoru i otrzymujemy
f(x) = − x
2 + 4x + 5
Tak jak mówiłem wynik zgadza się z odpowiedziami
17 lis 13:30