Oblicz pierwiastek z i
Zenon: Witam,
Mam problem z obliczeniem:
√i
Oczywiscie chodzi o liczbe zespolona. Doszedlem do tego ze arg = 90 stopni. Ale nadal nie wiem
jak to rozwiazac.
13 lis 18:11
Krzysiek: no ok, teraz jeszcze ile wynosi moduł i zamieniasz na postać trygonometryczną i korzystasz ze
wzoru de Moivre'a
13 lis 18:12
Zenon: Nie mam pojecia jak policzyc modul.. Skoro |z| = √a2 + b2 to a=0? natomiast b?
13 lis 18:20
Krzysiek: z=a+bi
czyli a=0, b=1
|z|=1
13 lis 18:21
Zenon: Dlaczego b = 1?
wtedy trzebaby bylo obliczyc i a nie √i.
13 lis 18:25
Krzysiek: przecież dla a=0, b=1 z=i
i teraz liczysz √z=z1/2 korzystając ze wzoru de Moivre'a
13 lis 18:32
Zenon: aaaa zrozumialem

Dziekuje bardzo
13 lis 18:37
Zenon: Jeszcze jedno pytanie dotyczace odpowiedzi:
Odp to √22 + i √22?
Czy jest ich wiecej?
13 lis 18:43
Krzysiek: tak, powinny być 2 rozwiązania.
| | π/2+2kπ | | π/2+2kπ | |
√z=(cos |
| +isin |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
dla k=0
z=
√2/2+
√2/2i
dla k=1 z=−
√2/2−
√2/2i
13 lis 18:50
Zenon: a nie π/4 + 2kπ?
13 lis 18:53
Krzysiek: nie przecież arg(z)=π/2
13 lis 19:01
Zenon: Rozumiem, a móglbys mi napisac odpowiedz do przykladu
3√−1 bo to bedzie robione analogicznie
tak? a zanim zrobie chcialbym miec odpowiedz zeby sprawdzic
13 lis 19:19
Zenon: Doszedlem do momentu ze z=cosπ + isinπ i sie zastanawiam, czy tu bedzie +kπ czy +2kπ i jakie
beda odpowiedzi? bo na pewno jedna to 1/2 + i √3/2
13 lis 19:27
Krzysiek: | | π+2kπ | | π+2kπ | |
z1/3=|−1|(cos |
| +isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
k=0,1,2
13 lis 21:58