Oblicz
Szafira: | | √5√5 * 5√5+1 | |
Oblicz: |
| |
| | 125 √5 2 −1 | |
Za każdym razem wychodzi mi inny wynik. ( to 2 jest w mianowniku potęgi, bo u mnie to dziwnie
wygląda)
13 lis 18:09
dero2005:
mnie wyszło 54
13 lis 18:13
Szafira: A jak Ci to wyszło mógłbyś/mogłabyś napisać swoje obliczenia, ewentualnie przedstawić tok
rozumowania?
13 lis 18:22
dero2005:
spróbuje wpisać ale to nie jest dla mnie proste
= licznik (5
12)
√5*5
√5+1 = 5
√52+√5+1 = 5
√5+2√5+22
=
= 5
3√5+22
mianownik
(5
3)
√52 − 1 = 5
3√5 − 62
cały ułamek
5
3√5 + 2 − 3√5 + 62 = 5
4
13 lis 19:38
Szafira: Wielkie dzięki

Super wytłumaczone
13 lis 19:51