jak to zrobic- ten rysunek i wgl.
Kingu: Powiecie, jak to zrobic− ten rysunek i wgl.? Prooszee..
Punkt B(2,6) jest wierzchołkiem trójkąta prostokątnego o polu 25, którego przeciwprostokątna
zawarta jest w prostej x−2y=0. Obliczyć wysokość opuszczoną na przeciwprostokątną i wyznaczyć
współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta. Sporządzić rysunek.
13 lis 17:59
+_:

| | x | |
Odległść punktu od prostej y= |
| h=2√5
|
| | 2 | |
Długość podstawy b=2P/h=5
√5
Długości boków a,c
a*c/2=25
a
2+c
2=b
2
Porozwiązaniu p/w układu (równanie dwukwadratowe)otrzymujemy
x
1=5 y
1=10
x
2=10 y
2=5
Z punktu P zataczamy dwa okręgi o promieniach 5 i 10, okręgi te przecinają prostą y w
wierzchołkach Ci B trójkąta
(x−2)
2+(y−6)
2=5
2
x
1=2 y−1=1
x
2=6 y−1=3
oraz
(x−2)
2+(y−6)
2=10
2
Reszta to drobiazgi
14 lis 09:56