na rysunku: f(x) = (klamra od układu równań
cosx dla x∊ <−π/2,π/2>
4x2 − π2 dla (−∞,−π/2) ∪ (π/2, ∞)
rozwiąż równanie f(x)=1
pomoże ktoś? nie wiem jak się do tego zabrać
| π | π | |||
f(x)=cosx dla x∊<− | , | > | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
f(x)=4x2−π2 dla x<− | lub x>− | |||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
cosx=1 i x∊<− | , | >⇔x=0 | ||
| 2 | 2 |
| π | π | |||
4x2−π2=1 i ( x<− | lub x>− | )⇔ | ||
| 2 | 2 |
| 1+π2 | ||
x2= | ||
| 4 |
| √1+π2 | √1+π2 | |||
x= | lub x=− | |||
| 2 | 2 |
| 1+π2 | π | ||
>( | )2 zatem obliczone pierwiastki należą do dziedziny | ||
| 4 | 2 |