Przesuwanie wykresów o wektor funkcji wykładniczej
Jaaa16: Witam. Mam pytanie odnośnie przesuwania wykresów funkcji wykładniczej.
y=|(13)x+2 −1|−2 lub y=4|x−1|+1 Czy mógłby ktoś na podanych przykładach to
wytłumaczyć.
Z góry dziękuję bardzo i pozdrawiam.
13 lis 17:39
Bizon:
13 lis 17:45
Jaaa16: Rysowanie rysowaniem ale ja potrzebuję wytłumaczenia skąd się to wzięło.
13 lis 17:46
Jaaa16: Pomoże ktoś?
13 lis 18:09
krystek: Pierwasza funkcja
| | 1 | |
y=( |
| )x przesuwasz o wektor[−2−1] następnie część co jest ujemną , pod osią OX |
| | 3 | |
odbijasz nad nią Ostatni krok przesuwasz pionowo o 2 jednostki wdół [0,−2]
13 lis 18:16
Bizon:

... to włącz myślenie ... od bezmyślnego "gapienia się" jeszcze nikt niczego się nie nauczył
−

y=4
|x−1|+1
zaczynasz od y=4
x
ten wykres znasz
13 lis 18:23
Bizon:
...dalej y=4
x−1
a potem y=4
|x−1| ... tu pamiętasz o odbiciu względem

?
...itd
13 lis 18:26
Jaaa16: Od robienia bezmyślnie zadań nie wiedząc jak też raczej nie.
Jak już jest wartość bezwzględna to na końcu przesuwam o wektor [0,1] czy [0,−1],
13 lis 18:49
Jaaa16: I jakiego odbicia, jeśli odbija się funkcji gdy leży ona pod osią OX.
13 lis 18:52
Bizon:

4
x−1 i 4
|x−1|
13 lis 19:04
Jaaa16: Już czaję dzięki.
13 lis 19:10
Bizon: −
13 lis 19:23