rozwiąż układ
Ania: nie wiem jak za to sie zabrać ;c pomożecie ?

rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
13 lis 17:36
Julia: przemnóż sobie przez −2
13 lis 17:40
Bizon:
oj
Aneczko
każde z równań potraktuj jako funkcję ... jej obrazem jest prosta
Rysujesz obie proste ... współrzędne punktu przecięcia się prostych są parą liczb
stanowiących rozwiązanie układu równań.
A algebraicznie to wybierz metodę (podstawiania albo przeciwnych współczynników)
i do boju −
13 lis 17:41
Ania: chora byłam przez 2 tyg i na żadnej lekcji nie byłam jeśli chodzi o funkcje dlatego nie
ogarniam ;c
mógłbyś mnie bardziej naprowadzić? jesli sie da
13 lis 17:52
Bizon:
a czego nie rozumiesz

? algebraicznie czy graficznie?
13 lis 17:53
Bizon:

... graficznie
pierwsza prosta to y=3x−4 (wiemy, że ma współczynnik kierunkowy równy 3
przecina 0y w punkcie y=−4
narysowana na zielono
druga prosta to y=x+4 ... (oczywiście po przekształceniu}
narysowana na czerwono
Punkt C jest rozwiązaniem graficznym ... jego współrzędne (4;8)
stanowią parę liczb x=4 y=8 , która jest rozwiązaniem algebraicznym
13 lis 18:03
Ania: noo i teraz to zadanie jest do ogarnięcia dziękuje
13 lis 18:06
Ola: mam podobne zadanie.
powiedz mi te proste zaznaczyłeś byle jak .
znaczy sie przez jeden punkt tylko przechodzi a drugi ma być byle jaki czy jak ?
13 lis 18:18
Bizon:
... nie byle jak
wzór funkcji liniowej jednoznacznie określa prostą (która jest obrazem graficznym)
Jeśli przerabiałaś geometrię analityczną ... równanie prostej znasz
Jeśli nie przerabiałaś... wiesz, że prostą wyznaczają dwa punkty ... mini tabelka i rysujesz
13 lis 18:31