matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz długość trzeciego boku
paula1234:
Oblicz długość trzeciego boku oraz miary kątów trójkąta ABC,jeżeli : ∡C=54 stopnie: IBCI=10;IACI=8
13 lis 17:21
Mila:
1) c
2
=8
2
+10
2
−2*8*10*cos 54 c
2
=164−160*cos54 c
2
≈164−160*0,6 c
2
=164−96=68 c=
√
68
=2
√
17
2) b
2
=c
2
+a
2
−2*a*c*cos B 8
2
=68+100−2*10*2
√
17
*cosB 64=168−40
√
17
*cosB −104=−40
√
17
*cos B
104
cosB≈
40*4,1
104
cosB≈
≈0,63
164
B≈51 A=180−(51+54)
13 lis 20:23