Doprowadź wyrażenia do jak najprostszej postaci (dział wartość bezwzględna)
Annia: Doprowadź wyrażenia do jak najprostszej postaci (dział wartość bezwzględna)
a) ||x| − 1| * ||x| + 1| * |1/x2|
b) |x4 − 1|/|x2 + 1| * |1|/ (|x| − ) * (|x| +1)
13 lis 17:13
PW: a) Do iloczynu
||x|−1|• ||x|+1|
stosujemy najpierw twierdzenie |a|•|b| = |a•b|,
a następnie wzór skróconego mnożenia (u
2−1)(u
2+1) = u
2−1, otrzymamy
||x|
2−1|,
czyli |x
2−1|.
Zadanie sprowadza się do policzenia
| | 1 | | x2−1 | | 1 | |
|x2−1|•| |
| | = | |
| | = |1 − |
| | |
| | x2 | | x2 | | x2 | |
13 lis 17:26