trygonometria
Jaś132: wykaż że jeżeli a+b+c=180 stopni to sin2a+sin2b+sin2c=2+2cosacosbcosc
13 lis 16:53
Jaś132: mógłby mi to ktoś wytłumaczyć
13 lis 17:00
Jaś132: ?
13 lis 17:23
Jaś132: ponawiem prośbe może chociaż jakieś wskazówki
13 lis 18:16
pigor: ..., np. tak : z wzoru cos2x=cos
2x−sin
2x= 1−2sin
2x ⇒
2sin2x= 1−cos2x
i a+b+c= 180 ⇒
c= 180−(a+b) lub
a+b= 180−c, masz
kolejno :
sin2a+sin2b+sin2c= 12(2sin
2a+2sin
2b+2sin
2((180−(a+b)))
=
12(1−cos2a+1−cos2b+2sin
2(a+b))=
12(2−cos2a−cos2b+2(1−cos
2(a+b)))=
= 1 −
12(cos2a+cos2b)+1−cos
2(a+b)= 2 −
12(cos2a+cos2b) − cos
2(a+b)=
= |
teraz dwukrotnie ze wzoru : cosx+cosy= 2cos12(x+y)cos12(x−y) | =
= 2−
12*2cos(a+b)cos(a−b) − cos
2(a+b)= 2− cos(a+b)cos(a−b) − cos
2(a+b)=
= 2− cos(a+b) (cos(a−b)+cos(a+b)) = 2− cos(180−c)* 2cosa cos(−b)=
= 2+ cosccosacosb=
2+ cosa cosb cosc c.n.w. uuuffffffffffffff. ...
13 lis 19:25