Błagam o pomoc !!!
Weronika: Proszę o Pomoc


utro pisze poprawe i musze to napisac prosze przynajmniej o jeden
przykład


<3
Liczba 3 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f. Wyznacz drugie miejsce zerowe funkcji f,
jeśli punkt P jest wierzchołkiem paraboli będącej wykresem tej funkcji.
a) P(5, 4)
b) P(−3, −6)
c) P(1/2, 2)
d) P(5/4, 6)
13 lis 16:34
Kaja: a) y=a(x−p)
2+q − postac kanoniczna funkcji kwadratowej, gdzie (p,q)−wierzchołe
y=a(x−5)
2+4
skoro 3 jest miejscem zerowym to: 0=a(3−5)
2+4
0=4a+4
4a=−4
a=−1
zatem y=−(x−5)
2+4
y=−x
2+10x−21
Δ=b
2−4ac
Δ=100−84=16
√Δ=4
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
x1= |
| =7 x2= |
| =3 |
| | 2a | | 2a | |
13 lis 16:40
Kaja: zatem drugie miejsce zerowe to 7
13 lis 16:40
13 lis 16:41
Mila:
f(x)=a*(x−p)
2+q postać kanoniczna trójmianu kwadratowego
a) x=3 − miejsce zerowe funkcji⇔f(3)=0
P=(5,4) wsp. wierzchołka paraboli⇔p=5,q=4
f(x)=a*(x−5)
2+4
f(3)=a*(3−5)
2+4=0
a*4+4=0⇔4a=−4
a=−1
f(x)=−(x−5)
2+4⇔f(x)=−(x
2−10x+25)+4
f(x)=−x
2+10x−25+4
f(x)=−x
2+10x−21⇔
spr.
| | −b | | −10 | |
xw= |
| = |
| =5 , f(5)=−52+10*5−21=−25+50−21=25−21=4 |
| | 2a | | −2 | |
13 lis 16:44
Weronika: dziękuje ci Kaja najbardziej a tak to wszystkim
13 lis 16:46
maja: Liczba 3 jest miejscem zerowym funkcji kwadratowej f. Wyznacz drugie miejsce zerowe funkcji f,
jeśli punkt P jest wierzchołkiem paraboli będącej wykresem tej funkcji.
14 lis 18:58
Litlle Mint:
Popraw treśc zadania
14 lis 19:11