Proszę o pomoc jak to zrobić i wyjasnienie.
Dean:
13 lis 16:33
Kostek:
1. (−∞,−5)
2.<−5,0)
3.<0,∞)
13 lis 16:34
szyzag123: x + x + 5 = 7
2x + 5 = 7
2x = 7 − 5
2x = 2 / : 2
x = 1
13 lis 16:35
Kostek:
@szyzag123 ? co Ty w tym momencie zrobiłeś ?
13 lis 16:39
Lorak: pomyślał, że to zwykłe nawiasy
13 lis 16:41
wajdzik: Kostek napisał Ci trzy przypadki, teraz musisz je rozważyć ...
1. x∊(−∞,−5), już widzisz, że w tym przypadku będzie trzeba zmienić znaki.
13 lis 16:45
agulka: 1. x∊(−∞,−5), czyli −x−(x+5)=7
−x−x−5=7
−2x=12
x=−6 ∊(−∞,−5)
2. x∊<−5,0), czyli −x+x+5=7 ⇒sprzeczne
3.x∊<0,∞), czyli x+x+5=7
2x=2
x=1 ∊<0,∞)
13 lis 16:57