3 Zadania z problemem.
szyzag123: 1. Po usunięciu niewymierności z mianownika ułamka √3/(4+2√3) otrzymujemy wyrażenie :
A) √3+1,5
B) 4+2√3
C) √3−1,5
D) 4−2√3
2. Wykaż że dla 2 dowolnych liczb a i b (a ≠ 0 i b ≠ 0) spełniona jest równość :
a/b x a/(a+b) = a/b − a/(a+b)
Znajdź 3 pary liczb których iloczyn jest równy ich różnicy.
3. Niech n oznacza dowolną liczbę naturalną. Wykaż że liczba n3 − n jest podzielna przez 6.
13 lis 16:32
Kaja: | | √3 | | 4−√3 | | 4√3−6 | | 4√3−6 | |
1. |
| * |
| = |
| = |
| =√3−1,5 |
| | 4+2√3 | | 4−2√3 | | 16−12 | | 4 | |
C.
13 lis 16:47
szyzag123: No to zostają jeszcze 2 zadania
13 lis 16:48
wajdzik: 2.
a=2, b=1. −> to jedna z pary liczb która spełnia warunki.
Resztę znajdziesz sam
13 lis 16:52
Lorak: 3.
Liczba jest podzielna przez 6, wtedy gdy jest jednocześnie podzielna przez 2 i przez 3.
n3−n = n(n2−1) = (n−1)n(n+1)
Mamy iloczyn trzech kolejnych liczb naturalnych.
Wśród tych liczb na pewno jedna jest podzielna przez 2 i jedna jest podzielna przez 3.
Zatem liczba n3−n jest podzielna przez 6.
13 lis 16:52
Kaja: a jak podstawimy za n zero to też to będzie iloczyn trzech naturalnych?
13 lis 16:54
Lorak: Masz rację, lepiej byłoby:
Mamy iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych.
13 lis 17:03
szyzag123: Mam jeszcze kilka innych zadan na piatek na ocene wiec wole zeby bylo to wyjasnione bardziej
13 lis 17:45