Oblicz odległość wierzchołka C od boku AB.
wajdzik:

Witam,
Dany jest czworokąt o bokach |AB|=4, |BC|=5, |CD|=3, |AD|=6. Wiadomo ponadto, że można na nim
opisać okrąg. Oblicz odległość wierzchołka C od boku AB.
AC
2=4
2+5
2−2*4*5*cos(180−α)
AC
2=6
2+3
2−2*3*6*cosα
41+40cosα=45−36cosα
76cosα=4
sin
2α+cos
2α=1
KC=5*sinα
Mam parę pytań co do tego zadania.
1.
AC
2=4
2+5
2−2*4*5*
cos(180−α)
Jak później liczę to wyrażenie to wychodzi mi tylko 40cosα, co się dzieje ze 180?
Nie widzę tego z rysunku, dlaczego przez 5? Dlaczego tak? Wgl po co odcinek |KC|?
3. Czy jest łatwiejszy sposób?
Z góry dziękuję za pomoc.
13 lis 16:21
wajdzik: Ponnawiam prośbę.
13 lis 16:45
wajdzik:
13 lis 16:55
wajdzik:
13 lis 17:02
wajdzik:
13 lis 17:12
Bizon:
Ad.1 ...wzory redukcyjne cos(180o−α)=−cosα
13 lis 17:15
Mila:
∡KBC=α jako przyległy do 180−α
KC− wysokość poprowadzona do boku AB. (odległość C od AB, to długość odcinka prostopadłego CK )
13 lis 17:21
Bizon:
ad.2.
Nie rozumiem czego nie rozumiesz −

Masz policzyć odległość wierzchołka C od boku AB
... skoro odległość ... to musisz poprowadzić prostopadłą z C do AB ... przetnie ona
prostą przechodzącą przez A i B w punkcie K a odcinek KC to to czego szukasz
13 lis 17:22
wajdzik: Ad.1 − wszystko jasne
Ad.2 − mniej więcej rozumiem,
dzięki wielkie
13 lis 17:30