wyznaczanie postaci ogólnej i iloczynowej
Patricja: Prosze o rozwiazania do tego zadania. Ciagle mi nie wychodzi to zadanie.
Napisz postać ogólną i iloczynową funkcji kwadratowej o której wiadomo, że dla argumentu 2
osiąga wartość najwiekszą równą 8, a jednym z jej miejsc zerowych jest 4.
13 lis 16:19
wredulus_pospolitus:
to pokaż nam jak Ty to liczysz
13 lis 16:20
wredulus_pospolitus:
napisz nam jak Ty to 'rozumiesz'
13 lis 16:20
Patricja: Ja licze to tak że :
16a+4b+c=0
p=2 q=8 czyli Wierzcołek W(2,8)
i tu dalej już nie wiem jak liczyć
13 lis 16:23
Kostek:
y=a(x−p)2+q A=(2,8) B=(4,0)
y=a(x−2)2+8
a(4−2)2+8=0
4a+8=0
4a=−8
a=−2
y=−2(x−2)2+8
13 lis 16:26